Toast Literair 2017

Prof. Marcel De Cleene - Risicoplanten voor mens en dier

We starten traditioneel met een glaasje als toast op het nieuwe jaar, gevolgd door een uitgebreid ontbijt.

Daarna is er dan een lezing door prof. Marcel De Cleene, botanicus en schrijver van vier boeken over giftige planten (Elsevier, Tirion, Thieme en Academia Press) : "Risicoplanten voor mens en dier".

Hij zal uitleg geven over hoe het gesteld is met de gevaren van giftige planten voor mens en dier. Het gaat hier niet over een droge opsomming van giftige planten. De planten worden immers in hun cultuurhistorische context besproken (mythologie, volksgeneeskunde, volksgebruik, rituelen, symboliek). Vb: de giftige laurierkers werd vroeger gebruikt om aan pap het aroma van amandelen te geven, vandaar hun Vlaamse volksnaam: ‘paplaurier’. De giftige taxus was ook al bij de Grieken, Romeinen en Kelten een vereerde dodenplant. De giftige buxus is opgenomen in een christelijk rituaal (Palmzondag). De zaaddozen van de slaapbol gebruikte het volk als slaapmiddel bij kindjes, vandaar hun Gentse naam ‘holuizekes’ (holle huisjes’), enzovoort.

Opgelet : vooraf inschrijven noodzakelijk. Dit kan tot en met zondag 15 januari 2017.

Praktisch :

  • Tijdstip : zondag 22 januari 2017 - 9u
  • Plaats : Stedelijke Basisschool Denderwindeke - Edingsesteenweg 344 - Denderwindeke (zie Google Maps)
  • Toegang : 14 euro - 10 euro met Davidsfonds Cultuurkaart
    • Betalen kan via overschrijving op rekeningnummer BE31 4399 0943 9155 (BIC : KREDBEBB) met vermelding van uw naam + aantal personen

Meer info via info@dfwinnik.be